Kolagen jest głównym białkiem tkanki łącznej u zwierząt. Występuje wyłącznie w metazo, w tym gąbkach, i jest najobficiej występującym u ssaków białkiem, stanowiącym około 25% do 35% zawartości białka w organizmie. Jako główny składnik endomizium kolagen stanowi od jednego do dwóch procent tkanki mięśniowej i stanowi sześć procent masy mięśniowej. Kolagen jest również głównym składnikiem chrząstki, więzadeł, ścięgien, kości i skóry. Jego naturalna wytrzymałość na rozciąganie jest widoczna w sile i elastyczności skóry i naczyń krwionośnych. Przyczynia się również do widzenia i znajduje się w rogówce i krystalicznej soczewce oka. Jest szeroko stosowany w zawodzie lekarza, będąc niezbędnym składnikiem wielu zabiegów chirurgii kosmetycznej, stomatologicznej, ortopedycznej i oparzeń.
Istnieją jednak obawy dotyczące stosowania kolagenu bydlęcego od momentu wybuchu przenoszonej encefalopatii gąbczastej (TSE), na którą BSE zwróciło największą uwagę mediów. Gąbczasta encefalopatia (BSE), powszechnie znana jako choroba szalonych krów (MCD), jest śmiertelną, neurodegeneracyjną chorobą bydła, która powoduje gąbczastą degenerację mózgu i rdzenia kręgowego. BSE ma długi okres inkubacji, około 4 lat, który zwykle dotyka dorosłego bydła w wieku od czterech do pięciu lat, wszystkie rasy są jednakowo wrażliwe. W Wielkiej Brytanii, kraju najbardziej dotkniętym katastrofą, zarażono ponad 179 000 sztuk bydła i 4,4 miliona zabito podczas programu wymierania.
Większość naukowców uważa, że choroba może zostać przeniesiona na ludzi, którzy jedzą mózg lub rdzeń kręgowy zainfekowanych ciał. http://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_spongiform_encephalopathy (nota 3). U ludzi jest znany jako nowy wariant choroby Creutzfeldta-Jakoba i do lutego 2009 r. Zabił 164 osoby w Wielkiej Brytanii i 42 w innych krajach, przy czym liczba ta wzrośnie z powodu długiego okresu inkubacji choroby. http://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_spongiform_encephalopathy (nota 4). Od 460 000 do 482 000 zwierząt zakażonych BSE przedostało się do łańcucha pokarmowego człowieka przed wprowadzeniem kontroli w związku z wysokim ryzykiem morskim w 1989 r.
Brytyjskie dochodzenie w sprawie BSE wykazało, że epidemia została spowodowana przez bydło, które zwykle są roślinożercami, żywiącymi się resztkami innego bydła w postaci mączki mięsno-kostnej, co spowodowało rozprzestrzenienie się czynnika zakaźnego. Pochodzenie samej choroby pozostaje nieznane. Czynnik zakaźny wyróżnia się wysokimi temperaturami, w których nadal ma zastosowanie; przyczyniło się to do rozprzestrzeniania się choroby w Wielkiej Brytanii, która obniżyła temperatury stosowane podczas jej podawania. Kolejnym czynnikiem było odżywianie zainfekowanych białek u bardzo młodych cieląt.
Produkty kolagenowe przygotowane z bydła mogą nieść ryzyko przeniesienia zwierzęcych czynników BSE. Użytkownicy kolagenu w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chirurgicznym muszą zapewnić, że bydło jest wolne od TSE i materiałów od innych gatunków zwierząt, w których TSE występuje naturalnie. Aby zapewnić, że tak się stanie, materiały bydlęce muszą być pozyskiwane z krajów, które posiadają system nadzoru BSE i zgłaszają przypadki zerowe lub BSE.
Zgodnie z badaniem Komisji Europejskiej przeprowadzonym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w celu oceny ryzyka znalezienia BSE w wielu krajach, Nowa Zelandia jest jednym z niewielu krajów, które nie mają TSE, w każdym razie BSE. które czasami zdiagnozowano w każdym kraju. Eksperymenty w Wielkiej Brytanii i UE wykorzystywały bydło nowozelandzkie jako gwarantowaną kontrolę bez BSE. W rezultacie Nowa Zelandia zyskała reputację dostarczającego wysokiej jakości kolagen wołowy BSE na rynku międzynarodowym.
[ff id="7"]